Cultuurspel
Nieuwe dingen doen kan knap spannend zijn. Oude dingen loslaten is echter nog veel spannender. Zeker als het hardnekkig ingesleten gewoontes of overtuigingen zijn. Toch is het vaak juist dit stuk dat weinig aandacht krijgt in organisaties: collectieve overtuigingen, heilige huisjes en taboes. Oude overlevingsmechanismes. Dingen in de onderstroom van de organisatie die zó vanzelfsprekend zijn, dat niemand ze meer ziet. Maar die er juist voor zorgen dat veranderingen mislukken en het altijd weer bij het oude blijft. Dingen die òns in de greep houden in plaats van andersom.
Je kunt pas iets loslaten als je het eerst hebt beetgepakt...
Hoe krijg je grip op die onderstroom?
Het Cultuurspel
Het Cultuurspel is een praktisch, speels en prikkelend hulpmiddel, ontwikkeld door Rijnconsult-adviseur Jacky van de Goor, om het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Het zet mensen aan tot denken, doen en voelen over de gewenste verandering, èn de onderliggende gewoontes en overtuigingen die dat belemmeren. Het nodigt uit tot verwondering èn eigenaarschap: op zoek naar het eigen aandeel. Spelenderwijs doorlopen mensen de volgende stappen:
- De droom: het verbeelden van de gewenste situatie: wat willen wij creëren?
- De spiegel: confrontatie, feedback en inzicht; wat houdt ons tegen om dat te realiseren?
- De dood: afscheid nemen van het oude en daarmee ruimte maken voor het nieuwe.
- Het nieuwe begin: concrete afspraken en acties om de verandering tot stand te brengen.
Het spel kan op verschillende manieren ingezet worden bij bijeenkomsten in het teken van verandering: ter ondersteuning van management development programma's, of als onderdeel van visie- of organisatieontwikkeling. De Egyptische mythologie wordt hierbij gebruikt als metafoor.
Specialisten
