Verbazing van een adviseur, tevens burger
De titel ‘futloos transformeren’ sprak mij aan op de site van www.gemeente.nu.
Treffend is dat in vele organisaties, ook in gemeenten, het gemeengoed is geworden om aan te geven dat men ‘verandermoe’ is. En dat dit wordt gedragen, en dus gehonoreerd, door het management, door leidinggevenden, van die organisaties. Leidinggevenden kunnen dit gegeven mijns inziens nooit en te nimmer accepteren, laat staan dat zij het zelf ook gebruiken (als excuus?). Een organisatie hoort zich altijd te ontwikkelen en ontwikkelen betekent veranderen ten opzichte van de voorgaande situatie. Hoe kijken eerder genoemde leidinggevenden aan tegen het begrip ‘lerende organisatie’.
Uiteraard is veranderen vervelend, omdat de bestaande, in feite comfortabele, situatie wordt ingeruild tegen een situatie waarin nog veel onzekerheid schuilt. Maar ook in ons normale dagelijkse leven veranderen wij continu. Waar komt dan de weerstand vandaan. Mogelijk omdat wij er niet zelf voor kiezen, mogelijk omdat verworvenheden ter discussie staan?
Het is dus belangrijk, dat leidinggevenden een klimaat organiseren van continue verbetering. In mijn adviespraktijk gebruik ik daarom vaak het thema ‘iedere dag beter’, in kleine, overzienbare, stapjes maar wel in hoog tempo. Om mensen mee te krijgen, het liefst vrijwillig, moeten leidinggevenden zich realiseren dat ieder er recht op heeft ‘te begrijpen’ wat de verandering inhoudt; de betrokkene de keuze maakt of hij ‘wil’ en ‘kan’ mee gaan met de beoogde verandering. Respecteer, dat iedereen zijn afweging maakt door de vraag te stellen: ‘what’s in it for me’. Pas na deze 3 stappen gezet te hebben gaan mensen veranderen.
In het artikel is het kernthema ‘betekenis geven’. Dat klopt wat mij betreft als ik dat vertaal naar de drie stappen ‘ik begrijp’, ‘ik wil’ en ‘ik kan’.
Het artikel vindt u hier: http://www.gemeente.nu/Loopbaan/Opinie/2015/3/Futloos-transformeren