Overslaan en naar de inhoud gaan
Artikel

Taakvolwassenheid biedt kansen voor foodbedrijf

Het professionaliseren van het productieproces is een onderwerp dat wij meer en meer bespreken met onze klanten en relaties. Na jaren van besparingen en verdergaande flexibilisering worden de effecten daar nu zichtbaar van. Zo zijn er managementlagen verdwenen en worden de inzichten en talenten van tijdelijke medewerkers maar deels benut. Ondertussen geven onze gesprekspartners aan dat er nog steeds verspilling zichtbaar is in de processen. Steeds meer foodbedrijven beseffen dat het produceren nog beter en slimmer kan en moet om te overleven.  

Organisaties hebben wendbaarheid nodig om zich staande te houden in de steeds veranderende omgeving. Dit vraagt om creativiteit en probleemoplossend vermogen van leidinggevenden en medewerkers. In de productieomgeving van menig foodbedrijf zijn dit niet de competenties waar bij (tijdelijke) medewerkers op geselecteerd en in geïnvesteerd is. Andere sectoren, zoals de zorg, kennen die selectie en investering in mensen wel. Door de invoering van zelfsturende teams is in die sectoren gewerkt aan het verhogen van het probleemoplossend vermogen. Dit resulteert in een toename van de productiviteit, grotere flexibiliteit, meer betrokkenheid van medewerkers en een groter innovatief vermogen. Gek genoeg speelt het thema zelfsturing nauwelijks in de agri en food. Dat terwijl het beter benutten van de kwaliteiten en capaciteiten van medewerkers door te werken aan zelfsturing of taakvolwassenheid kansen biedt voor het bedrijf van vandaag en morgen.

De weg naar zelfsturende teams is niet eenvoudig. Ons onderzoek naar autonome teams en zelfsturing in Europa legt de vinger op de zere plek: autonome teams schuren nog vaak met traditionele hiërarchieën en managementconcepten. Paradoxaal genoeg vraagt dat juist om meer aansturing, maar dan anders: gericht op visie, kaders, cultuur en faciliteren. Het vergroten van taakvolwassenheid is een makkelijker te nemen stap dan de directe stap naar zelfsturende teams. Dit raden wij onze klanten regelmatig aan. We merken dat taakvolwassenheid een essentiële basis is als er gewerkt wordt met lean, continu verbeteren of zelfsturing. Taakvolwassenheid gaat verder dan de bekwaamheid en bereidheid om een functie te vervullen. Taakvolwassenheid gaat ook over het verbeteren van de manier waarop wordt gewerkt; probleemoplossend vermogen. Het vraagt veel van medewerkers om voorstellen tot verbeteringen te kunnen en durven delen met collega’s en leidinggevenden. Ruimte en veiligheid creëren om verbetervoorstellen bespreekbaar te maken is een eerste stap naar het proces van taakvolwassenheid.  

Benieuwd naar hoe taakvolwassenheid uw organisatie kan helpen? Wij komen graag onze kennis en ervaring delen bij u aan tafel of in een workshop. Wilt u eerst meer lezen over ons onderzoek, dan kunt u die opvragen bij ons secretariaat of de samenvatting op onze site lezen.

>> Link naar onderzoek zelfsturing

Meer weten?

Heb je interesse in mijn artikel Taakvolwassenheid biedt kansen voor foodbedrijf of gerelateerde thema’s? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht!

1