Overslaan en naar de inhoud gaan

Op weg naar een betere gezondheidszorg voor jonge vrouwen

Voor de lancering van Young Voices zijn op 21 november twee ronde tafels georganiseerd door JETZT, de young professionals tak van Rijnconsult / Rieken&Oomen. Young Voices is het jongeren platform van Stichting Voices for Women. Deze stichting zet zich in voor een betere gezondheidszorg voor vrouwen, door de kenniskloof tussen mannelijke en vrouwelijke gezondheidszorg te dichten en bewustzijn te vergroten. Young Voicesdraait om het bewustmaken van meiden, jonge vrouwen én de nieuwe generatie medische studenten over de unieke gezondheidsuitdagingen waar vrouwen mee te maken hebben. Daarbij gaat het om de speerpunten bewustzijn, preventie, en educatie. 

De ronde tafels zijn ter ere van de lancering van het platform georganiseerd. Deze eerste editie focuste zich op ‘wat is er aan de hand?’ en ‘wat is er nodig?’. 

Wat is er aan de hand?

In het eerste rondetafelgesprek werd snel duidelijk waarom dit jongeren platform nodig is: er zijn veel jonge vrouwen met onverklaarbare klachten die van het kastje naar de muur worden gestuurd. Zo ziet arts Noor Paridaans, werkzaam in de eerste Nederlandse endometriose kliniek, dagelijks jonge meiden en vrouwen voorbijkomen die jarenlang hebben gezocht naar antwoorden voor hun ondragelijke pijn. Twee ervaringsdeskundigen aan tafel beaamden deze helse zoektocht. Ook zij liepen meer dan tien jaar rond zonder te weten wat er mis was. Vaak kregen ze bij de arts te horen “neem nog maar een ibuprofen als je pijn hebt”. En zij zijn niet de enigen, in het publiek werden nog een aantal voorbeelden aangehaald van jonge vrouwen die niet serieus zijn of worden genomen. De verhalen zijn schrijnend. Het is daarom hoog tijd om hier verandering in te brengen. 

Wat is er nodig?

De tweede tafel nodige uit tot nadenken wat er nodig is om deze verandering in gang te zetten. Integratief arts Louise Lagendijk vertelde over haar aanpak, de integratieve geneeskunde, waarbij ze westerse en oosterse geneeskunde combineert voor een holistische aanpak. De meeste artsen krijgen simpelweg te weinig tijd om een holistische aanpak toe te passen, waardoor de patiënt vaak eindigt met slechts symptoombestrijding. Een ervaringsdeskundige bracht in dat ze bij haar arts, die haar niet de juiste behandeling kon geven, juist behoefte had gehad aan een eerlijk gesprek. Dat de arts had kunnen toegeven het niet te weten, een menselijke aanpak. Andere ideeën zoals genderspecifieke zorg als standaard vak in het curriculum van opleidingen in de zorg, en gezondheidsonderwerpen aankaarten op scholen door middel van lesprogramma’s passeerden de revue. Bij uitstek was de boodschap: maak het bespreekbaar. Blijf praten over gezondheidsonderwerpen die voorheen, en nu nog dikwijls, taboe waren. Alleen zo kan er verandering teweeg worden gebracht voor de volgende generatie.

We kijken met trots terug op interessante en belangrijke ronde tafel gesprekken en een prachtige lancering. Dank aan alle gasten voor hun aanwezigheid en het delen van hun belangrijke verhalen!

Meer weten over JETZT? Klik hier

 

Meer weten?

Heb je interesse in mijn artikel Op weg naar een betere gezondheidszorg voor jonge vrouwen of gerelateerde thema’s? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht!

1