Overslaan en naar de inhoud gaan
Artikel

Inspiratie voor het raadsdebat: De Brexit

“Bloody hell. That's a speech”….“Je kunt van alles van de Britten en de Brexit vinden, maar politiek komt tot leven. Politiek is meer dan inhoud, het is persoonlijk, gepassioneerd en bevlogen.” Zomaar wat reacties op de energieke speech van Michael Gove, Brits minister van Milieu, tijdens het debat deze week over de motie van wantrouwen die premier May aan haar broek had gekregen. Oordeel zelf en kijk zijn bijdrage terug via Youtube.

Een van de doelen van de dualisering was verlevendiging van het raadsdebat. Nu biedt een motie van wantrouwen vanwege de Brexit als vanzelf meer inspiratie dan pak ‘m beet de agendapunten “Voorstel tot het vaststellen van de Verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen[1], “Wijziging statuten sportservice”[2] of de “bevindingen steekproef onderhoud gemeentelijke bomen”[3]. Toch biedt de speech van Gove een goed voorbeeld voor gemeenteraadsleden om te reflecteren op de eigen inbreng bij een debat in commissie of raad. Noodzakelijk, niet alleen omdat goede debatkwaliteiten de politiek dichter bij de burgers brengt, maar ook omdat een goed debat bijdraagt aan betere besluiten. Dat is ook de reden dat wij dit als aanbeveling opnamen in de besturingsfilosofie voor raad, college en ambtelijke organisatie van de gemeente Heemskerk.

Sterk aan Gove is wat ons betreft betreft de voorbereiding en uitvoering van de speech. Hij raakt mensen met zijn verhaal, “bloody hell”. De klassieke middelen van de retorica benut hij volop. Hij heeft een helder doel voor ogen: de regering presenteren als een stevige partij om de Brexit invulling te geven en vooral de oppositieleider neerzetten als iemand die volstrekt ongeschikt is om het land te leiden. Met humor, persoonlijke benadering van zijn publiek en een serie inhoudelijke argumenten bouwt hij zijn betoog op. En vooral: hij houdt het (relatief) kort. Heeft u het doel van uw bijdrage altijd scherp? En heeft u nagedacht over de vorm?

De kritische kanttekening: je kunt je afvragen of zijn betoog in alle opzichten te vertalen is naar de Nederlandse gemeentelijke context. De persoonlijke aanvallen zijn in de Nederlandse cultuur minder gepast. Uiteindelijk moet je er met elkaar uit zien te komen, alleen dan ontstaat die mooie gemeente waar het prettig wonen is. Het is misschien wel op dit punt dat Gove iets kan leren van een Nederlands gemeenteraadslid: het vermogen om verschillen te overbruggen.

Met dank aan Peter van der Geer van debat.nl en Marc Muntinga van Muntinga & company die de inspiratie boden voor dit artikel.


[1] Gemeenteraad Heemskerk, 20 december 2018

[2] Gemeenteraad Veenendaal, 20 december 2018

[3] Gemeenteraad Pekela, 18 december 2018

Specialisten

Afbeelding
Jordi de Vreede
Jordi de Vreede
Meer weten?

Heb je interesse in mijn artikel Inspiratie voor het raadsdebat: De Brexit of gerelateerde thema’s? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht!

1