Inhuur interim-managers geregeld via Wet DBA
Inhuur interim-managers geregeld via Wet DBA
Vrijwel elke gemeente huurt weleens interimmers in. Doordat op 1 mei van dit jaar de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is komen te vervallen, is er de afgelopen maanden enige onzekerheid ontstaan.
Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zzp-ers een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de arbeidsrelatie en loondienst uit te sluiten. Voor u als gemeentelijk opdrachtgever is dit van belang omdat de gemeente zo zeker weet dat zij geen loonheffing hoeft in te houden en te betalen.
Een aantal bureaus, waaronder Rijnconsult, heeft in samenwerking met de RIM (Raad voor Interimmanagement) een modelovereenkomst voorgelegd bij de Belastingdienst en deze is geaccepteerd. Deze overeenkomst is gebaseerd op die voor tussenkomstbureaus: de inzet van een interimmer wordt geregeld middels een gedegen contract dat voldoet aan de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De wet beschrijft de opdracht, de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en de zelfstandigheid van de interim-manager scherp.
De door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst geeft uw gemeente de gewenste zekerheid over mogelijke loonheffingen voor een periode van vijf jaar zonder risico. Hiermee kunt u als gemeente ervan op aan dat inhuur van een interim-manager via een bureau dat via de goedgekeurde modelovereenkomst werkt, zoals Rijnconsult, aan de gevraagde eisen voldoet. Mogelijke verrassingen blijven u bespaard, wat bij de inzet van “vrije zzp-ers” een risico blijft.
Meer weten?
Jan-Willem van Stijn, Rijnconsult Interim-Management interim-management@rijnconsult.nl