Hoeveel voedsel verdwijnt er bij u in de afvalbak?
Wereldwijd komt 30% van het voedsel dat geproduceerd wordt nooit bij de consument aan. Dit gaat verloren in de voedselketen; tijdens de oogst, het vervoer, de opslag, in de fabriek of bij de retailer. Hoe verder in de voedselketen, hoe meer er economisch gezien verspilt is.
Dit is echter niet alleen een economisch probleem. Er zit ook een ecologische en ethische kant aan. De vraag naar voedsel gaat verdubbelen. Met minder resources moeten we daarom steeds meer gaan produceren voor meer mensen. Meer doen, met minder. Iedereen heeft daarom last van deze verspilling; de werkgever, werknemer, consument en burgers.
Verspilling van voedsel kan op diverse manieren worden teruggedrongen; via wetgeving, gedragsbeïnvloeding en binnen het eigen bedrijf. De grootste stappen kunnen echter gemaakt worden door als keten met elkaar samen te werken. Een voorbeeld is Zuidwester vis. Een andere manier van vissen en een innovatieve manier van verpakken zorgen voor een langere houdbaarheid. Door daarnaast andere afspraken te maken met de retailer is de verspilling van de schol die bij de retailer ligt teruggebracht van 30 naar 5%.
Door samen te werken in de keten, van producent tot consument, is het mogelijk om echt grote stappen te maken. Hiervoor is het noodzakelijk om een goede ketensamenwerking te ontwikkelen, gezamenlijk de processen te optimaliseren en innoveren en samen het veranderingstraject in te gaan.
Dat is niet altijd even makkelijk, maar levert wel veel op!
Bent u benieuwd naar meer voorbeelden van ketensamenwerking- of verkorting in de agrifood sector of bent u juist vergevorderd in het ‘ketendenken’ en wilt u met ons in gesprek over hoe een organisatie veranderd hierdoor? Neem dan contact met ons op.
Specialisten
