Overslaan en naar de inhoud gaan
Artikel

Groeten uit Leerdam

Je weet dat je op pad gaat, je hebt een idee van de bestemming, maar je weet nog niet hoe die eruit ziet, tot je er bent. Deze reismetafoor raakt het gevoel dat de gemeente Leerdam aan ons overbracht toen zij vroeg om met en voor hen een Leeromgeving te ontwerpen. In plaats van een camping in Frankrijk, een rondreis in Australië of een stedentrip New York vormt de bestuurlijke fusie met de gemeenten Zederik en Vianen de mogelijke bestemming. De reis er naartoe is de Leerdamse Leeromgeving, een driejarig ontwikkeltraject voor alle leden van de organisatie. Doel: medewerkers zijn meetbaar beter toegerust om de toekomst tegemoet te treden. We zijn net onderweg. Het enthousiasme over de eerste reiservaringen, maakt dat we graag een impressie van de trip delen met het thuisfront.  

Voorbereiden van de reis

De Leeromgeving is gestart, met een reisbeurs als kick-off. Elke medewerker maakt nu een persoonlijk ontwikkelplan (Reisplan). De achterliggende gedachte: een lerende organisatie start bij mensen die graag willen leren. Investeren in leerbereidheid aan de voorkant verhoogt het rendement enorm. Bouwstenen voor de leeromgeving zijn de toekomstvisie, het raadsprogramma en tot slot de organisatievisie (link), gerealiseerd onder begeleiding van Rijnconsult.

De reis zelf

Het accent in de aanpak ligt op het leren van het dagelijks werk. Een van onze inspiratiebronnen is daarom het boek ‘Multipliers’ van Wiseman. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld maar twee derde van de aanwezige talenten wordt benut op de werkplek. Leidinggevenden zijn gestart met een Multiplierworkshop omgaan met talent om hen te ondersteunen in hun rol als talentontwikkelaar. Ze hebben voor iedere medewerker in kaart gebracht hoe ze hun talenten meer kunnen benutten. In een intervisievorm hebben ze besproken hoe ze talenten van medewerkers verder kunnen versterken. In drie minuten een impressie van het werk van Wiseman? Kijk dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=Wmk8bhKJbfM).

Bereiken we de bestemming?

Gaandeweg vullen we de verschillende onderdelen van de Leeromgeving verder in. Juist omdat de route niet exact vooraf is uitgestippeld en het beeld van de bestemming met grof geschetst is, is het zaak om goed met elkaar te blijven bespreken of we op het goede spoor zitten. Leiden de interventies daadwerkelijk tot duurzame gedragsverandering? Op de verschillende niveaus van Kirkpatrick zijn daarom metingen voorzien, variërend van een individuele nulmeting (360 graden) bij de start tot een organisatiebrede enquête.

 

 

Specialisten

Afbeelding
Jordi de Vreede
Jordi de Vreede
Meer weten?

Heb je interesse in mijn artikel Groeten uit Leerdam of gerelateerde thema’s? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht!

1