Experimenteren is het nieuwe normaal
In (een deel van de) recente literatuur staat kort-cyclisch experimenteren centraal in het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en in het stapsgewijze aanpassen van de organisatie en besturing aan externe ontwikkelingen en klantverwachtingen. Om een paar boeken te noemen: ‘The lean startup’ van Eric Riës, ‘Holacracy’ van Brian Robertson, ‘De connected company’ van Dave Gray en ‘Change by design’ van Tim Brown. Overigens veel Amerikaanse literatuur. Vanuit Nederland is ‘De innovatie expeditie’ van Gijs van Wulfen een inspirerend kijk- en gebruiksboek. Even Googlen en u krijgt een eerste indruk van de inhoud.
Hoewel heel verschillend van aard delen deze boeken een aantal overeenkomsten:
- experimenteren om te leren met vormen van ‘innovatie-accounting’, waarbij voortgang gemeten wordt in de klantrelatie en in het steeds beter begrijpen van de behoefte van de klant;
- hierbij worden prototypes, minimal viable products en rollenspelen ingezet om aan de voorkant de klant te begrijpen, om (delen van) oplossingen te testen en vervolgens voort te bouwen op de klantervaring door het zetten van een volgende logische stap;
- en dit altijd in een goed gestructureerd en doordacht proces, met heldere spelregels. Ofwel: het resultaat (of het nu gaat om een nieuw product/dienst of verdere ontwikkeling van de organisatie) is geen toeval maar ontstaat uit een goed georkestreerd geheel waarin experimenteren en versneld leren centraal staan.
Waarom aandacht voor dit onderwerp in deze NXT? Omdat er voor veel organisaties kansen liggen om met gestructureerd experimenteren sneller en goedkoper resultaten te boeken, die beter passen bij de behoeften van burgers, bedrijven en instellingen.
Maar het gaat ook over het verbeteren van processen, organisatie en besturing, waarin je lang kunt analyseren en debatteren. Je kunt er echter ook voor kiezen om aan het werk te gaan met het realiseren van een eerste logische stap op basis van een gedeelde richting en oplossen van de obstakels die daarvoor opgeruimd moeten worden. Om vervolgens hetzelfde proces te blijven herhalen.
Als experimenteren het nieuwe normaal wordt, levert dat vooral ook energie op en leereffecten die een brede werking krijgen. Daar kan toch niemand tegen zijn!