De waarde van commercieel vastgoed in sociale context
Hoe commercieel vastgoed organiseren binnen woningcorporaties?
De vastgoedsector is volop in ontwikkeling. De huizenmarkt staat op z’n kop. Diverse uitdagingen liggen ter tafel. Zeker ook binnen het sociale deel van de vastgoedkolom. Tekorten aan (kwalitatief goede) woningen, doorstroombeperking, energietransitie en verduurzamingsopgaven maken dat portefeuillesturing voor woningbouwcorporaties steeds belangrijker wordt. Juist ook op dat deel van het bezit dat getypeerd wordt door de niet-daeb (middensegment, vrije sector, bedrijfs- en maatschappelijk onroerend goed, parkeerplaatsen, koopwoningen, etc.). De meeste woningcorporaties zijn ook hierin actief. Dat mag ook, echter met de komst van de Woningwet in 2015, onder striktere voorwaarden. Twee vragen liggen prominent ter tafel bij bestuurders en directie/management:
- Welke ‘waarde’ heeft commercieel vastgoed voor ons?
- Hoe gaan we dat optimaal organiseren in samenhang met onze primaire daeb-activiteiten?
Onze belangrijkste bevindingen vanuit de veranderopgaven waarin wij woningcorporaties ondersteunen in hun ontwikkel- en veranderopgave zijn:
Het belang van een visie
‘Structure follows strategy’ oftewel weten wat je wil voordat je gaat organiseren. Cruciaal om als bestuur/directie concrete keuzes te maken door de vraag te beantwoorden ‘welke waarde heeft commercieel vastgoed voor ons?’. Niet zozeer de marktwaarde en rendement, zeker ook belangrijk, maar vooral de waarde voor je klanten en doelgroepen. De keuze of commercieel vastgoed alleen financieel (rendement) of alleen maatschappelijk of zelfs beide waarde heeft, bepaalt sterk de manier waarop je je gaat organiseren.
Denken en doen vanuit processen
Ook bij het commercieel vastgoed betreft het veel operationele taken en activiteiten. Sterk vergelijkbaar met die bij sociaal vastgoed. Verhuren, onderhouden, informeren, etc. Belangrijk verschil zit in (ver)kopen en wat andere producten. Door het sterk operationele karakter van de werkzaamheden bestaat een sterke mate van taak/activiteit gerichtheid. Vaak versnipperd in en door de bestaande organisatie heen. Weinig samenhangend en lang niet altijd efficiënt en zelfs effectief. Door meer vanuit de samenhang van taken en activiteiten te denken en te doen (in processen) en deze te vergelijken met dezelfde taken en activiteiten vanuit de sociale kant wordt duidelijk dat een andere manier van organiseren veel voordelen kan bieden. Voor de klanten/doelgroepen en ook de (medewerkers van de) woningcorporatie zelf.
Zelf doen of laten doen of niet doen?
In de beantwoording van de vraag ‘hoe optimaal te organiseren’ komt de keuze voor zelf doen of laten doen door partners zeker naar voren. Dat is ook logisch vanuit een aantal producten zoals parkeren, standplaatsen en ontwikkelgronden. Het gaat vaak niet om grote hoeveelheden en is lastiger te koppelen aan een keuze van maatschappelijke waarde. Zelfs de beantwoording van de vraag niet doen komt hier aan de orde. Alles hangt af van de keuzes gemaakt vanuit de visie. Belangrijk is wel dat zelfs bij het laten doen, enige organisatie nodig is! Daarbij is de uitdaging te voorkomen dat kennis/expertise tegenover kennis/expertise wordt georganiseerd, maar samengewerkt wordt vanuit één proces.
Waarde zit in mensen
Als laatste maar meest belangrijke … ‘de waarde zit in mensen’! Los van de visie en mogelijkheden om taken te automatiseren of te laten doen, het verschil wordt gemaakt door de mensen die actief zijn in deze processen. Bij het sociale vastgoed staat dit niet snel ter discussie, maar ook bij het commercieel vastgoed is hierin het verschil te maken. Betrek ze vanaf het begin, laat ze meedenken en ontwerpen vanuit hun dagelijkse kennis/expertise, laat ze implementeren en de nieuwe manier van doen tot waarde brengen. Pas dan krijgt commercieel vastgoed in de sociale context echt waarde!
Meer weten? Bel of mail (vrijblijvend) gerust!
Specialisten
