Met bestuurlijke en directie-ervaring terug in het adviesvak

Even voorstellen: Merlijn Trouw, 52 jaar, sinds eind augustus ’23 gestart als senior adviseur in team zorg bij Rijnconsult.

Op mijn negentiende werd ik geraakt door de essays van de Václav Havel, de toneelschrijver, dissident en latere president van Tsjechoslowakije. Havel deed in zijn geschriften tijdens zijn gevangenschap in de jaren tachtig een oproep voor een menselijke samenleving waarin leiders persoonlijke verantwoordelijkheid dragen en de menselijke vrijheid, creativiteit en initiatiefkracht niet worden beknot door ideologie en bureaucratische systemen. Een gevaar dat hij niet alleen zag in het totalitaire communisme van Midden- en Oost-Europa, maar ook in de westerse samenleving.

Ook organisaties kunnen knellend werken. De potentie van organisatie én medewerkers komt onvoldoende tot ontplooiing. Graag draag ik bij aan het vrijmaken van ‘organisatorische en systeemblokkades’, zodat de missie en opgave van organisaties beter vervuld kunnen worden en medewerkers zich kunnen ontwikkelen.

De basis voor mijn professionele ontwikkeling is gelegd bij het NPI – instituut voor organisatieontwikkeling. Destijds één van de eerste bureaus die zich richtten op de ontwikkeling van mens en organisatie. Na tien jaar organisatie-advieservaring bij verschillende bureaus, wilde ik zelf eindverantwoordelijkheid dragen. Als bestuurder en directeur ben ik bijna vijftien jaar verantwoordelijk geweest voor zorg- en onderwijsorganisaties. Mijn aandacht richtte zich op het herstellen van verbindingen in de organisatie, geïnspireerd werken vanuit een gemeenschappelijke missie en ambitie en het creëren van meer handelingsruimte voor medewerkers in de ‘frontlinie’. Een gezonde bedrijfsvoering en heldere organisatiestructuur zijn hierbij voor mij noodzakelijke voorwaarden.

Vanuit deze ervaring wil ik bij Rijnconsult graag organisaties adviseren en begeleiden die van maatschappelijke betekenis willen zijn. Die willen werken aan het goed organiseren van de ‘systeemwereld’, zodat de ‘leefwereld’ ruimte en richting krijgt. Dat vraagt om gedurfd en persoonlijk leiderschap van alle betrokkenen.

Bij de kernwaarden van Rijnconsult voel ik mij thuis: mensgericht, pragmatisch, participatief en maatschappelijke impact. Ik richt me op de 'aard van de zaak' en werk met alle betrokkenen ontwikkelgericht; geen blauwdruk, maar doen wat nodig is. Samen leren en ontwikkelen. Dat past ook bij het Rijnlands gedachtengoed – werken vanuit verbinding, vertrouwen, vakmanschap en inspiratie - waarmee Rijnconsult zich verbonden heeft. In de eigen organisatie wordt dat onder andere gepraktiseerd door het mede-eigenaarschap van het bureau door adviseurs en overige medewerkers.

Mensen die met mij werken ervaren mij als helder, enthousiasmerend, oprecht en betrokken. Ik heb oog voor verschil in kwaliteiten, perspectieven en belangen en door mijn toegankelijke stijl overbrug ik tegenstellingen. Hiermee realiseer ik draagvlak voor verandering. Een specifiek aandachtspunt voor mij is rolbewustzijn en rolvastheid bij zowel medewerkers als in de governance en besturing van de organisatie.

In mijn vrijetijd ben ik graag met mijn gezin in de natuur. Overweldigd worden door een groots en verlaten berglandschap dat zich ontvouwt na het beklimmen van een bergpas, maar ook genietend van een gezellig terrasje aan een mooie baai van de Middellandse zee.

Auteur

Afbeelding
Merlijn png
Merlijn Trouw