Dromen over een duurzaam leefbare stad
Onlangs organiseerde Rijnconsult samen met Aveco de Bondt het seminar Duurzaam leiderschap voor de leefbare stad. De 25 aanwezige leiders van een waaier aan organisaties gingen met elkaar in gesprek onder leiding van Eva Huppes (Rijnconsult) en Matthijs van der Jagt (Aveco de Bondt). In een dubbelinterview met Eva en Matthijs kijken we terug en vooral ook vooruit.
Allereerst de vraag: wat brengt Rijnconsult en Aveco de Bondt bij elkaar? Is er een gemene deler?
Eva: “De bindende factor is mijn collega Ger de Kok. Ger en Matthijs zijn oud-collega’s en ze werden samen steeds enthousiaster over samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Rijnconsult is bezig met B-corp certificering en mede vanuit dat traject vergroten we onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid.”
Matthijs vult aan: “Aveco de Bondt helpt organisaties en ruimtelijke projecten verduurzamen en ondersteunt klanten daarbij voornamelijk met technisch-inhoudelijke kennis en expertise op het gebied van duurzame strategievorming. We merken in onze praktijk dat als het laaghangende fruit eenmaal is geplukt, de vervolgstappen voor klanten vaak samengaan met gedragsverandering. Daarvoor zijn verandertrajecten nodig waar Rijnconsult in specialiseert. Vanuit de persoonlijke klik elkaar aanvullen op expertise is de gedachte. Samen staan we sterker.”
Eva: “Vanuit een diep verlangen van beide kanten om maatschappelijke impact te maken en samen een leefbare stad te realiseren hebben we dit seminar georganiseerd. Ook om te kijken hoe we de kring van betrokkenen groter kunnen maken, meer regionaal en met verschillende organisaties. Want om impact te maken hebben we elkaar én anderen nodig. Eén van de uitkomsten was dan ook dat de inbreng nog een stuk diverser kan. Met meer jongeren en meer onverwachte en creatieve invalshoeken. We merkten dat leiders juist ook inspiratie van buiten hun bubbel zoeken.”
Wat was verder nog de opbrengst van het seminar, hebben jullie nieuwe inzichten opgedaan?
Eva: “Wat opviel is dat er nog ontzettend veel níet samen wordt gewerkt. En dan gaat het niet per se over plannen maken, slimme mensen genoeg, maar juist over hele praktische zaken. Zoals: wie heeft er voor mij goede stagiairs voor een bepaald duurzaam onderwerp. Dan moet je elkaar wel tegenkomen om dat te bespreken, van het één komt het ander.”
Matthijs: “Voor mij wordt steeds duidelijker dat verbreding ontzettend belangrijk is voor duurzaamheid. De bouw is een overwegend conservatieve sector. Alle schakels, van beleidsmaker, initiatiefnemer, architect tot aannemer, moeten anders kunnen denken. Als je bijvoorbeeld een ontwikkelproces gaat doorlopen voor een vastgoedobject met biobased materialen dan vraagt dat een aangepaste manier van werken. Heel praktisch: een lemen scheidingswand moet bijvoorbeeld op een eigen manier gestukt worden. Maar ook vooraan in de vastgoedketen zullen we anders moeten acteren. Bijvoorbeeld bij beleggers die hun investeringscommissies, verzekeringsmaatschappijen en eindgebruikers zover moeten zien te krijgen dat ze van de traditionele gedachte van gebouwen uit beton, staal en glas naar hout en leem gaan. En als er dan gekozen wordt voor een biobased en natuurinclusief ontwerp, zie je dikwijls dat wetten, normen en regels nog niet toegesneden zijn op andere soorten bouwmaterialen
Eva: “Wat ook opviel, iedereen trok toch wel eensgezind de conclusie dat we moeten stoppen met naar anderen wijzen. Als je duurzaamheid belangrijk vindt dan moet je zélf aan de slag. Hoe klein de actie ook is. Dus niet wijzen maar handelen. Dat is ook belangrijk omdat dit niet alleen voor leiders geldt, hoewel die vaak wel een voortrekkersrol hebben natuurlijk.”
Kijkend naar de toekomst, komt er een vervolg?
Matthijs: ”Zeker, iedereen was enthousiast en overtuigd dat er veel meer uit deze groep kan komen. Volgende keer willen we inspelen op de behoefte die de leiders ventileerden dat ze graag door elkaar en door jonge medewerkers geïnspireerd willen worden. Hoe pakt een ander de verduurzaming aan en waar loopt hij/ zij tegenaan? Wat verwacht de jonge generatie van duurzame leiders? En hoe kunnen de leiders van de toekomst in hun kracht gezet worden om de verduurzaming verder te brengen? Ook een verbinding op thema ligt in de lijn van de gedachte; bijvoorbeeld door 1-2tjes of 3-4tjes te creëren voor het samen opstarten van concrete pilots waarin organisaties complementair zijn. Allemaal met het doel om de eigen leefomgeving te verduurzamen.
Eva: “Liefst dus vanuit zoveel mogelijk invalshoeken, met ook mensen vanuit de zorg, gemeenteland of woningcorporaties aan boord. Om te bespreken: waar loop jij in je sector of vak nou tegenaan. En om ‘gewoon’ te gaan doén!”
Wil je meer weten over leiderschap en duurzaamheid, of op de hoogte blijven van vervolgbijeenkomsten, neem dan contact op met Matthijs of Eva:
mvdjagt@avecodebondt.nl
eva.huppes@rijnconsult.nl
Meer over duurzaamheid