Case: Een toekomstbestendige organisatie voor zadenspecialist Bejo


Opdracht

Rijnconsult kreeg de vraag om samen met de specialist in groentezaden, Bejo, een toekomstbestendig organisatie te ontwerpen. Een organisatie die Bejo in staat stelt de nieuwe strategie te realiseren

Aanpak

In dialoog met interne stakeholders ontwerpcriteria voor de nieuwe organisatie bepalen waar de organisatie aan moet voldoen, bijvoorbeeld "productleider zijn". Op basis van de criteria zijn de integrale business processen her-ontworpen, ofwel 1 overzicht dat weergeeft hoe de activiteiten van de organisatie op hoofdlijnen eruit zien. Vanuit de integrale processen is er een verdieping van de processen gemaakt, daar zijn rollen en verantwoordelijkheden gekoppeld zodat duidelijk wordt wie waarop invloed kan uitoefenen. Van daaruit zijn de organogrammen opgesteld. Aan de hand van de organogrammen, de visie en de processen is bepaald wie wanneer met elkaar overlegt en in welke frequentie zodat de organisatie "in control" is. Dit noemen we het besturingsmodel.

Projectteam met 100% eigen mensen vormt kern projectorganisatie, aangevuld met gewenste expertise.

Resultaat

Een nieuw ontworpen organisatie waarmee Bejo haar strategie kan realiseren en verder kan groeien met een effectievere professionelere organisatie.

Auteur

Afbeelding
Sander Bisschop
Sander Bisschop