Overslaan en naar de inhoud gaan

5 inzichten uit de zorg- praktijk over Rijnlands organiseren

Op 20 januari jongstleden organiseerden Rijnconsult | Rieken & Oomen in samenwerking met DeLimes het “Seminar Rijnlands Organiseren”  in de Prodent Fabriek in Amersfoort. Rijnlands organiseren is een andere manier van organiseren om de huidige grote uitdagingen binnen maatschappelijke organisaties beter het hoofd te kunnen bieden.

In navolging van de gegeven workshop ‘Hoe vanuit bestuur en toezicht de leefwereld (de bedoeling/context)- en de systeemwereld (de regels) verbinden’, vond afgelopen 26 mei een eerste dialoogsessie plaats. Dit met als doel om bestuurders en toezichthouders met elkaar te verbinden op praktijkervaringen van de Rijnlandse principes.

Na een korte inleiding door Johan Sinnema, gingen de deelnemers met elkaar in dialoog over o.a.:

  • Samenwerken op basis van de 3V’s (Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen) in ketens en netwerken;
  • Leiderschap op deze principes (regelruimte geven en krijgen);
  • Impact van Rijnlands organiseren op de interne organisatie en het werken binnen netwerksamenwerkingen;
  • Afstemming tussen de voorste linie, tussenwerkers, bestuur en toezicht.

Inzichten

Het dialoog leverde naast een uitwisseling van ervaringen een aantal waardevolle inzichten op, zoals:

  • Er wordt veel tijd gestoken in het geven van ruimte aan autonomie/ vakmanschap. De ervaren regelruimte in de praktijk is echter nog beperkt door de spanning tussen de noodzaak van het naleven van alle regels/compliance van bestuur en toezicht (dagtaak) versus principle based/waarde gedreven werken.
  • Het durven gebruik maken van de regelruimte door vakmensen vraagt specifieke competenties. Ook stelt dit eisen aan de organisatiecultuur en heldere ondersteunende processen en kaders om deze vakmensen optimaal te faciliteren.
  • Een open dialoog vanuit gelijkwaardigheid en zonder oordeel (zonder positie te verliezen) is essentieel voor Rijnlands werken. Bestuurders en toezichthouders hebben hierin een voorbeeldfunctie, door ook te coachen en te inspireren.
  • In de praktijk wordt gestreefd naar het bereiken van consensus, hetgeen vertragingen oplevert. Vanuit Rijnlandse principes vindt besluitvorming plaats op basis van consent; ‘gewoon’ verder te gaan ‘bij geen zwaarwegende bezwaren’ en op basis van onderling vertrouwen.
  • Binnen netwerksamenwerkingen is het belangrijk dat ook kleinere organisaties voldoende inspraak hebben op basis van gelijkwaardigheid om de collectieve ambitie te realiseren.

Het was een inspirerende bijeenkomst vanuit verschillende perspectieven zowel bestuurder en toezichthouders, maar ook wat het vraagt  van een leider om vanuit de 3V’s te werken. Binnen de eigen organisatie, maar ook bijv. als kleine zorgorganisatie in netwerken met de grote partijen.

Een 2de dialoogsessie staat inmiddels gepland op 15 september van 09.30 – 12.00 uur. Meer informatie over deze sessie of zelf aanmelden kan via info@rijnconsult.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

 

Meer weten?

Heb je interesse in mijn artikel 5 inzichten uit de zorg- praktijk over Rijnlands organiseren of gerelateerde thema’s? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht!

1