Regiegemeente worden: verzelfstandigen en outsourcen
Gemeenten ontwikkelen zich van uitvoerende organisaties naar netwerk- of regiegemeenten. Daarbij geldt dat de stap van concept naar realisatie best groot is.
Een netwerk- of regiegemeente bestaat uit een compacte kern waarin beleid en opdrachtgeverschap (en soms publiekszaken) zijn gebundeld en een netwerk van organisaties dat verantwoordelijk is voor de uitvoering.
Typische klantvragen
Transformatie naar regiegemeente
Gemeenten staan daarom voor de opgave om die taken die niet tot de kern behoren te verzelfstandigen of te ‘outsourcen’ naar een samenwerkingsverband. Denk daarbij aan sport, sociale zaken, beheer openbare ruimte, belastingen, parkeren etc. Dat vraagt om een nauwkeurig proces om de nieuwe organisaties stevig neer te zetten, de ‘latende’ organisatie aan te passen en om het opdrachtgeverschap nu en in de toekomst goed te organiseren. Wij ondersteunen gemeenten met het zetten van deze stappen en de transformatie te ondergaan naar een regiegemeente of netwerkgemeente.
Toekomstige regiegemeentes vaak tussen ‘servet en tafellaken’
Veel middelgrote gemeenten hebben een servet-tafellaken probleem: groot genoeg om ogenschijnlijk voorlopig zelfstandig te blijven, maar overduidelijk te klein om op termijn mee te kunnen in alle ontwikkelingen. Wij begeleiden in veel gemeenten de dialoog hierover, zodat met onze ervaring en ondersteuning de gemeente een doordachte keuze kan maken voor de inrichting van de organisatie en transformatie naar een netwerk- of regiegemeente.
Resultaat
'Rijnconsult is gecommitteerd aan het eindresultaat en levert topkwaliteit op inhoud en proces'
'Jullie zijn eerlijk en verrassend.'