Samenwerking in de zorg
Samenwerking werkend krijgen
In de steeds complexer wordende wereld van de gezondheidszorg staan organisaties voor enorme uitdagingen. De toenemende vergrijzing, oplopende zorgkosten en de noodzaak voor geïntegreerde zorg vragen om innovatieve oplossingen. Veel zorginstellingen en professionals voelen zich overweldigd en worstelen met de vraag hoe zij effectief kunnen samenwerken om deze problemen aan te pakken. Dit gevoel en de strijd om de beste zorg te bieden, en vaak ook nog eens in samenwerking, is iets wat velen in de sector dagelijks ervaren. Wij helpen je graag om een effectieve samenwerking vorm te geven.
Typische klantvragen
Visie op samenwerking
Onze overtuiging is dat organisaties alleen nog relevant zijn als zij goed zijn in samenwerken. Met effectieve samenwerkingsverbanden en multidisciplinaire samenwerking kun je de huidige uitdagingen overwinnen en een duurzaam en veerkrachtig gezondheidssysteem creëren.
Zonder samenwerking blijven organisaties in silo's werken, wat leidt tot inefficiënties, hogere kosten en een verminderde kwaliteit van zorg. Het falen om samen te werken betekent dat de complexe problemen, zoals de integratie van zorgdiensten en het omgaan met vergrijzing, onbeantwoord blijven. Dit resulteert in gefragmenteerde zorg, waarbij patiënten niet de samenhangende en holistische zorg krijgen die ze nodig hebben.
Resultaat
Ons academisch onderzoek naar de cruciale succesfactoren
Uit onderzoek van Rijnconsult blijkt dat samenwerken in de zorg van cruciaal belang is om de uitdagingen van de sector het hoofd te bieden en een duurzaam en veerkrachtig gezondheidssysteem te creëren. We hebben vier cruciale succesfactoren voor samenwerking tussen organisaties geïdentificeerd: missie-overeenkomstigheid, financiële condities, collaboratieve of samenwerkingsprocessen en leiderschap. Zorgorganisaties moeten deze factoren begrijpen en toepassen in hun samenwerkingsstrategieën om effectieve samenwerking te bevorderen.
Concrete resultaten bij zorgverleners
Wij helpen al jaren organisaties verder te brengen in samenwerking, zowel binnen als buiten organisaties. Het is inmiddels aangetoond dat samenwerkingsverbanden leiden tot significante verbeteringen in zorguitkomsten en efficiëntie.
De effectiviteit van onze aanpak heeft geleid tot concrete resultaten en positieve ervaringen van organisaties die we hebben mogen helpen bij het opzetten of versterken van samenwerkingsverbanden. Zo hebben we onder andere ondersteund bij het tot stand komen van een ketensamenwerking tussen zorginstellingen en een gemeente op de Veluwe rondom de implementatie van de preventiezorg binnen het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord). Hebben we de regio Amstelland ondersteund bij het opzetten van een centrum voor mentale gezondheid zoals vereist vanuit het IZA (Integraal Zorg Akkoord). En hebben we verschillende zorginstellingen o.a. het Saxenburgh en Rivas begeleid om de interne samenwerking te verbeteren.
'Onze samenwerking startte door het leren omgaan met tegenstrijdige instructies en het werken aan vertrouwen.'
Ben je klaar om een eerste stap te zetten naar een beter samenwerking in de zorg?
Herken je dat de aanpak binnen je samenwerking niet zo effectief is als je had gehoopt? Of heb je een ander vraagstuk op het gebied van samenwerking? Neem dan gerust contact met me op, dan kijken we samen naar de volgende stap. Ik denk graag met je mee.
Plan een vrijblijvende afspraak in
Meer weten?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten en best practices op het gebied van zorgsamenwerking. Of download ons magazine Rijnconsult Business Review met artikelen over Regionale Samenwerking.
Abonneer je op de zorg nieuwsbrief
Magazine regionale samenwerking