Overslaan en naar de inhoud gaan

Onboarden, een vergeten onderdeel bij ketensamenwerking?

Ketensamenwerking / Resultaat Gericht Samenwerken (RGS) wordt inmiddels al ruim 10 jaar ingezet om vanuit de gezamenlijkheid tot aantoonbaar betere prestaties te komen dan via een traditionele aanbesteding. Vanuit Rijnconsult hebben wij vele ketensamenwerkingstrajecten mogen begeleiden. Van het opzetten van de samenwerking tot aan tussenevaluaties en het doorbouwen naar een ‘next level’.

Lange termijn samenwerking gaat uit van het principe dat investeren aan de voorkant zich terugbetaalt op de lange termijn. Daarom wordt bij de start van deze begeleidingstrajecten veel tijd en energie gestoken in kennis maken, vertrouwen opbouwen, elkaars belangen begrijpen, samenwerkingsgedrag, teamcoaching en inhoudelijke uitwerking van zaken als: het ideaalproces, KPI’s en basiskwaliteit. We nemen daarin de relevante medewerkers mee op de ontdekkingstocht om samen te werken met niet alleen de directe collega’s, maar ook met externe collega’s in de ketensamenwerking. Samen aan de slag, samen op pad en daarmee samen in de materie groeien. Om uiteindelijk samen volle bak op stoom te komen. Want uiteindelijk maken of breken mensen het succes van de samenwerking!

Maar zoals in elke organisatie gaan medewerkers ook wel eens uit dienst of wijzigen van functie, en komen er nieuwe medewerkers voor in de plaats. Waar we bij de start veel tijd en energie stoppen in de samenwerking, zien wij dat als de trein eenmaal rijdt, een nieuwe medewerker eigenlijk gewoon in het diepe wordt gegooid, vaak met minimale voorbereiding. Er is te weinig tijd voor uitleg, voor kennismaking en om in de materie te kunnen groeien. In feite zeg je: ‘Leuk dat je meedoet, spring maar op de rijdende trein en succes!’

We zien het personeelsverloop in de afgelopen jaren, zeker na corona, stijgen. En de nieuwe generatie medewerkers kiest eerder voor minder lange dienstverbanden opeenvolgend bij verschillende werkgevers. Dat geldt niet alleen voor woningcorporaties, maar ook voor vastgoedonderhoudspartners, aannemers, etc. Meer personeelsverloop maakt dat zorgvuldig onboarden bij al lopende ketensamenwerking meer aandacht vraagt, en nog meer aandacht zal gaan vragen. Zowel op de inhoudelijke thema’s als op de persoonlijke bijdrage in de samenwerking en wat dat betekent voor houding en gedrag.

Het goede nieuws is dat je dit als organisatie niet alleen hoeft te doen, want onboarden kun je ook prima samen doen met je samenwerkingspartners! Is jouw ketensamenwerking al voorbereid op onboarding van nieuwe medewerkers, en doe je dat ook al samen?

Neem voor tips, adviezen en concrete handvatten gerust contact met ons op. Onze specialisten op gebied van het ‘mensenwerk’ in ketensamenwerking delen graag hun kennis en ervaring.

Auteur

Afbeelding
Frank Engelbart
Frank Engelbart
Meer weten?

Heb je interesse in mijn artikel Onboarden, een vergeten onderdeel bij ketensamenwerking? of gerelateerde thema’s? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht!

1