Lang Leve de Gemeente

Lang Leve de Liefde, alleen dan voor gemeenten. In het tv-programma brengen volslagen onbekenden 24 uur met elkaar door in een villa. Bij gemeenten wordt dat lastig, toch zijn er enkele gelijkenissen.  

De kans van slagen wordt door ons geduid met de ‘pijn-perspectief-matrix’. De horizontale ‘pijn-as’ gaat over of de huidige situatie zo nijpend is dat het zo echt niet langer kan. Bij gemeenten komt die pijn vaak terug in termen van financiën en capaciteit. Twee cruciale randvoorwaarden om alle wettelijke taken en opgaven het hoofd te kunnen bieden. Die pijn zien we met name bij gemeenten die vallen ‘tussen servet en tafellaken’ steeds heftiger worden.  

Hoe wanhopig? 

In het tv-programma zie je vaak dat mensen nogal ver op de pijn-as zitten, gezien het feit dat ze zich vrijwillig laten opsluiten met een wildvreemde. De huidige situatie zien ze het liefst snel anders. Maar het tegengestelde vindt ook plaats, namelijk dat deelnemers afknappen op het feit dat iemand een oranje shirt aan heeft of een apart stemgeluid heeft. Dan is de huidige situatie nog iets te comfortabel, en staan ze helemaal niet open voor een toekomst met iemand anders. 

Behoud van eigen ruimte 

Op de verticale ‘perspectief-as’ gaat het om wat de nieuwe situatie oplevert. Bij gemeenten is dat vaak: meer organisatiekracht. En ook: meer ‘vuist in de regio’. Maar als er bestuurlijk of ambtelijk wordt samengegaan, moet de lokale identiteit behouden en gekoesterd kunnen worden. Commitment, met behoud van eigen ruimte. 

De klik-factor 

Bij het uitzoeken van een toekomstpartner worden rationele argumenten gecombineerd met gevoelens en emoties, de befaamde ‘klik’. Een paar klassiekers waar het in het tv-programma nogal eens op afketst: nog inwonend bij de ouders, een hobby die zo’n 30 uur per week kost, alleen over zichzelf praten. Of de meest onmogelijke combinaties: de veganist en de jachtliefhebber, de bankhanger en de fitnessfanaat of de gelovige en de atheïst. Maar ook die combinaties slagen dan soms weer: opposites attrackt.  

De meeste kans van slagen is er bij veel pijn en veel perspectief. Dan is er urgentie om in beweging te komen. Tegelijkertijd is het ook dan geen gelopen race, want ‘de klik’ ontstaat niet op basis van rationele argumenten alleen. Dat maakt ons werk spannend, complex en leuk. Lang Leve de Gemeente! 

Wil je meer weten over hoe Rijnconsult toekomstverkenningen aanpakt? Neem dan contact met mij op!

Auteur

Afbeelding
Jan Treep
Jan Treep