Een wildgroei aan functietitels
De afgelopen tijd ben ik in meerdere gemeentelijke reorganisaties verwikkeld geraakt. Dat klinkt misschien negatiever dan ik bedoel, het zijn namelijk meestal veelomvattende trajecten waar een hoop mee gemoeid is. Daarbij raakt dit type opdracht aan zo’n beetje alles wat we als bureau graag doen: besturing en inrichting, strategie, cultuur en leiderschap. En daarbij kom ik exotische functietitels tegen. Lees meer
Hoofdstructuur en span of control
Een belangrijk onderwerp bij een reorganisatie is de hoofdstructuur: de vraag over ‘hoeveel lagen’ en welke leidinggevende posities er nodig zijn. Zeg maar het tekenen van ‘de hark’ (of een ander tuingereedschap) en dan vooral de werking ervan in de praktijk. Het gesprek over de span of control komt dan meestal snel op tafel. Daarbij gaat het vaak ook over de mate waarin een team en de teamleider gebruik maken van één of meerdere ‘hulpconstructies’. Dat vind ik altijd iets fascinerends, laten we eens wat verder inzoomen op dat fenomeen.
Hulpconstructies
Zo is er de coördinator – meestal een persoon die verantwoordelijk is voor de verdeling van het werk en op die manier ontzorgend voor de teamleider. Dan heb je de senior - de expert op enkele onderwerpen binnen het team, en deze persoon pakt ook vaak begeleidingstaken op zoals het opleiden van minder ervaren collega’s. Tot zover duidelijke functies die een team en de teamleider verder helpen in het goed functioneren.
Categorie wildgroei
Echter er is ook de categorie ‘wildgroei’: de meest exotische titels, lang niet altijd met een duidelijke status of meerwaarde. Dit noemen we ook wel de ‘bijvoeglijk-naamwoorden-bingo’: toevoegingen die worden geplaatst voor de daadwerkelijke functietitel om een bepaalde lading of accent mee te geven aan de job. Een rijtje voorbeelden: specialist, ontwikkelaar, kwartiermaker, regisseur, strategisch regisseur, strateeg, groepsmanager. Ik ben laatst een ‘junior senior’ tegengekomen, hier was een hiërarchie ontstaan binnen de seniorrollen. Dit voorbeeld trof me zo dat ik sindsdien gespitst ben op wat er nog meer te ontdekken is op dit gebied.
Less is more?
Overigens wordt soms onderscheid gemaakt in de gelaagdheid van functietitels omdat dit samenhangt met de functiewaardering, maar dat moet vast op andere manieren op te lossen zijn. Voor de rest pleit ik voor ‘less is more’. Als we voor een functietitel de criteria ‘onderscheidend vermogen’ en ‘meerwaarde’ hanteren dan kunnen we het al een stuk minder ingewikkeld maken. Bovendien heeft een functietitel op zichzelf nog nooit het verschil gemaakt in het behalen van resultaat of een prettige samenwerking, althans niet in mijn ervaring. Ik vermoed dat de bingo voorlopig nog wel even voortduurt, de mens is een bijzondere diersoort. Ik blijf nog even speuren naar nieuwe exoten…