Overslaan en naar de inhoud gaan

Betekenisvol werk: de oplossing voor al uw personeelsproblemen

Overal in het land zien we gemeenten worstelen met het aantrekken én behouden van goed personeel. Het is onze overtuiging dat het organiseren van betekenisvol werk leidt tot werkgeluk en daarmee bijdraagt aan een goed gevuld personeelsbestand. 

Uit onderzoek van Rijnconsult-collega Josine Janssen blijkt namelijk dat het doen van betekenisvol werk één van de belangrijkste factoren is voor werkgeluk. Denk daarbij aan het maken van impact door direct aan projecten te werken die het leven van inwoners verbeteren. Of het nu gaat om stadsplanning, milieu, sociale diensten of openbare veiligheid: je ziet als gemeenteambtenaar direct de positieve impact van je inspanningen op de gemeenschap. 

Hoe bevorder je betekenisvol werk? 

Werkgeluk gedijt goed in een context waarin een bepaalde mate van stabiliteit bestaat. Welke mate dat is? Dat is voor ieder individu verschillend. Gemeenten die werk maken van continuïteit in de dienstverlening, goede arbeidsvoorwaarden en professionele ontwikkeling zijn over het algemeen beter in staat medewerkers duurzaam te behouden. Maar er is meer aan de hand als het gaat om het bevorderen van betekenisvol werk. 

Breed scala 

Gemeenten hebben als organisatie een concurrentievoordeel vanwege het brede scala aan functies en carrièremogelijkheden. De diversiteit aan rollen biedt de mogelijkheid om diverse personen aan je te binden. Of het nu gaat om administratieve taken, techniek, sociale zorg, milieu, juridische zaken of financiële planning: er zijn altijd rollen die aansluiten op de wensen van medewerkers. Deze diversiteit maakt het ook mogelijk om binnen de gemeentelijke organisatie te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. En ja, dat draagt dan weer bij aan langdurig werkgeluk.  

Gemeenschapsgevoel 

Een andere belangrijke factor in de gemeentelijke context is het gemeenschapsgevoel. Je doet het niet alleen. Je hoort ergens bij en werkt samen met allerlei partijen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: het verbeteren van de levenskwaliteit van alle inwoners van de gemeente. Hierop investeren creëert een sterke teamgeest en een gevoel van gemeenschap op de werkplek. Hiermee stimuleer je een ondersteunende en collegiale werkomgeving.  

Creativiteit en betrokkenheid 

Hoewel de gemeente soms als traag en bureaucratisch wordt gezien, is er binnen een gemeente ook ruimte voor initiatief om innovatie en efficiëntie te bevorderen. Het aanmoedigen van medewerkers om nieuwe ideeën en oplossingen aan te dragen voor de uitdagingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd, stimuleert creativiteit en betrokkenheid. Ook dit zijn weer belangrijke factoren voor werkgeluk.  

Werk-privé balans 

En tot slot is van belang dat je als gemeentelijke werkgever veel aandacht besteedt aan de werk-privé balans van je medewerkers. Een gezonde levensstijl draag fors bij aan het welzijn en werkgeluk. Dit kun je als gemeente ondersteunen met mogelijkheden tot thuiswerken, flexibele uren etc. En dit is niet een opgave alleen voor personeelszaken. Beter functionerende gemeenten beschikken over leidinggevenden die zich daar direct verantwoordelijk voor voelen. 

De juiste kandidaten voor de juiste vacatures 

Wij kijken in heel veel verschillende gemeentelijke keukens en zien grote verschillen. Het aantal gemeenten dat daadwerkelijk aandacht besteedt aan betekenisvol werk groeit. En dat zie je ook terug in de profielen die wij opstellen voor onze opdrachtgevers. Het is ook van groot belang voor het aantrekken van de juiste kandidaten voor vacatures. Maar er is nog een wereld te winnen!  

Wil jij ook weten hoe je betekenisvol werk in jouw gemeente verder kunt vormgeven? Neem dan contact met mij op.  

Auteur

Afbeelding
Marcella Rijkschroeff
Marcella Rijkschroeff

Dossier(s):