Massaal digitaal
Vanuit Rijnconsult hebben wij de Dag van de Digitale Overheid begeleid bij de gemeentes Nijmegen, Rotterdam en Apeldoorn. Een dag waarin is gekeken naar de Future Work Skills en de impact hiervan op de organisatie.
Digitalisering creëert voor overheden mogelijkheden om de dienstverlening aan burgers, instellingen en bedrijven sneller en beter te regelen. De Smart Government maakt slim gebruik van technologie en creëert waardevolle samenwerkingen waardoor aanwezige kennis groeit. De belofte is dat hiermee fundamentele problemen kunnen worden opgelost zoals mobiliteit, gezondheid en milieu. Echter, zoals bleek op de Dag van de Digitale Overheid, komt hier volgens menig ambtenaar nog te weinig van terecht en zit er een hoop bureaucratie in de weg. Ze voelen vaak niet de ruimte om te innoveren, missen integraliteit en beschikken niet altijd over de juiste vaardigheden om toekomstgerichte veranderingen vorm te geven. Bovendien gaat het vaak niet op het tempo dat ze zouden willen. Digitalisering gaat dus niet alleen over de technologie, maar ook over de organisatie en de professional die zal moeten veranderen. Met name dat laatste aspect krijgt relatief weinig aandacht terwijl het een belangrijke succesfactor is om digitalisering te laten slagen. De context waarbinnen de overheidsmedewerkers moeten werken is, net als de samenleving, sterk aan verandering onderhevig. Ook aan de handelingssnelheid van de overheid worden andere eisen gesteld. Het is een innovatieproces: het gaat dus om het aanpassingsvermogen.
Voor gemeenten brengt dit dus een hoop strategische vraagstukken met zich mee. Hoe kan digitalisering helpen bij het realiseren van gemeentelijke opgaven? Hoe kunnen we als gemeente blijven leren en ontwikkelen? Hoe zorgen we dat medewerkers mee ontwikkelen? Hoe zorgen we dat we aansluiten bij ontwikkelen in de buurt? En hoe zorgen we dat de bestuurlijke organisatie de benodigde verandering ondergaat?
Kortom: een hoop mooie uitdagingen om mee aan de slag te gaan. Een aantal manieren om een eerste start te maken:
- Inspiratiesessies om het gesprek te faciliteren over digitalisering en de organisatie te voeden met ideeën. Het is hierbij ook mogelijk om positieve ontwikkelingen uit andere sectoren op te halen.
- De ontwikkeling van future skills bij medewerkers zodat ze voldoende geëquipeerd zijn om op een andere manier te werken en invulling te geven aan nieuwe uitdagingen.
- Uitwisseling van ervaringen tussen gemeenten, om te leren van elkaars succes- en faalverhalen.
- Het organiseren van een ‘Gemeentebeleving’ om achter het bureau vandaan te komen en aansluiting te vinden bij de gemeenschap en wat daar leeft.
- Het stimuleren van innovatiekracht bijvoorbeeld door jonge, nieuwe ambtenaren de ruimte te geven om van een afstand kritisch naar de organisatie te kijken en het bestaande daarbij los te laten.
Genoeg mogelijkheden dus om de volgende stap te zetten!