Geen tijd om te leren?
Steeds meer organisaties geven aan geen tijd te hebben om te leren, moet je dit accepteren of is hier wat aan te doen?
De waan van de dag is in veel gemeenten zo sterk dat ze maar doorrennen om alle deadlines af te werken. Trainingen worden op het laatste moment afgezegd omdat de wethouder een acuut probleem heeft dat echt niet kan wachten. Geld voor opleiding & ontwikkeling is voldoende aanwezig maar het aanwezige budget wordt maar zelden voor 100% benut.
We organiseerden vorige week een seminar over the Future of Learning, en veel deelnemers die werkzaam zijn in diverse gemeenten gaven dit probleem aan. Wat is er toch aan de hand met ons? Wat doen we elkaar aan? Iedereen zal het er mee eens zijn dat stilstand in ontwikkeling achteruitgang betekent. Je draait in vicieuze cirkeltjes en gaat varen op je routine. Dat is voor even geen probleem maar als je dat langere tijd doet, dan zul je merken dat de creativiteit sterk vermindert en dat je steeds slechter out-of-the box problemen kunt oplossen.
Volgens een gezaghebbend rapport van het World Economic Forum zijn creativiteit en complexe probleemoplossing nu net de vaardigheden die je nodig hebt in de 21e eeuw. Wat zijn nu mogelijkheden om ondanks werkdruk wel te leren?
Een paar tips:
1. Start met persoonlijke dagelijkse reflectie op je werkdag als je naar huis rijdt. Iedereen heeft wel 15 minuten reistijd in de auto of op de fiets. Vier simpele vragen die veel inzicht gaan geven en je vicieuze cirkel doorbreekt zijn:
- Vraag je af waar je die dag energie van kreeg en
- Waar je veel energie verloren hebt
- Wat is je worsteling van deze dag en
- Wat ga je morgen anders doen
2. Sluit elke vergadering af met een After Action Review. Oorsprong van de AAR ligt in het Amerikaanse leger, maar zeer bruikbaar bij de lokale overheid. Weer max 15 minuten:
- Wat was het doel?
- Wat goed ging in deze meeting en waarom?
- Wat ging niet goed en waarom?
- Wat leren we hiervan voor de volgende vergadering?
3. Wees tolerant voor fouten. Veel gemeentelijke organisaties steken veel tijd in controle en beheersing terwijl we allemaal weten dat je fouten toch niet kunt uitsluiten. Met een lerende houding naar fouten bespaar je veel tijd en ontwikkel je je als organisatie veel meer.
4. Geen tijd om te leren? Er is dus zeker wat aan te doen als je leren integreert met je dagelijkse werk. Het goede nieuws is dat het rendement van werkplekleren 70% is! Veel meer dan een losse training volgen.
Webinar
Heeft u interesse in het webinar Future Skills, klik dan hier:
https://www.youtube.com/watch?v=U25TagoRNg0
Herkansing seminar
Daarnaast hebben wij besloten het seminar nogmaals te organiseren en wel op 9 juni a.s. U kunt meer informatie vinden op deze pagina: /nieuws/tijd-voor-een-nieuwe-tijd-8-seminars
Specialisten
