Overslaan en naar de inhoud gaan
Artikel

Een reis door Europa: Leren zonder grenzen!

Veel gemeenten hebben verschillende partnersteden, zogeheten jumelages, binnen Europa. Met deze partnersteden worden vaak vriendschappelijke contacten onderhouden, kennis uitgewisseld en geleerd van elkaars manieren van besturen. Rijnconsult kent ook een aantal ‘partnersteden’, de kantoren waar onze internationale partner ICG is gevestigd. Startende adviseurs bij Rijnconsult volgen hier een opleidingsprogramma, om ervaringen uit dit programma mee te nemen in het leren & ontwikkelen van gemeenten. Dit levert verrassende inzichten op voor ons werk in het binnenlands bestuur. 

Leren in Europa

Vier keer in het jaar komen we drie dagen bij elkaar en worden adviseurs meegenomen door ervaren collega’s in een divers programma waarin consulting skills, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap centraal staan. Het leuke hieraan is dat we dat niet alleen met elkaar doen, maar met en bij onze collega’s van onze internationale partner ICG. Zo leren we  van ervaren collega’s, maar ook van andere culturen en doen we inzichten op uit andere landen: hoe onze collega’s daar gemeenten verder helpen in bijvoorbeeld opgavegericht werken of een lean-organisatie worden.

Het voelt bovendien als een ware reis door Europa, het programma vindt in de steden plaats waar onze ICG partner gevestigd is. Onze leerreis voerde zodoende al langs Boedapest, Praag en Wenen. In januari vindt onze laatste driedaagse plaats bij onze Oostenrijkse collega’s in Graz.

Kenmerkend voor dit programma is het sterke learning by doing component, de lange termijn focus en de ruimte voor reflectie en feedback. Zo leren we actieve werkvormen die we in ons eigen werk kunnen toepassen, maar leren we ook veel over onze eigen manier van samenwerken, communiceren en adviseren. Veel zaken, zoals de ethiek van het adviesvak of hoe je communiceert, zijn niet in één trainingsdag te omvatten, maar het zet ons wel in het vervolg van ons werk constant aan het denken. Een geslaagde training liet ons vaak met meer vragen dan antwoorden achter… Onze rugzak, of eigenlijk back-pack in dit geval, is een korte tijd goed gevuld geraakt en helpt ons elke dag in het werk wat we voor gemeenten doen en de keuzes die we daarin maken.

 

Leervragen voor gemeenten

Twee vraagstukken die bij ons in het vliegtuig bleven hangen in ons werk voor gemeenten: in hoeverre leert  een gemeente van andere gemeenten? En gebeurt dit sporadisch of vanuit een onderliggende visie van de gemeente? Onze ervaring leert dat gelijksoortige afdelingen van buurgemeenten simpelweg bij elkaar zetten veel verheldering geeft en nieuwe inzichten biedt in de aanpak van maatschappelijke opgaven.
 
En ten tweede: het lerend vermogen van de ambtelijke organisatie zelf. Veel gemeenten hebben bekwame ambtenaren met veel inhoudelijke kennis en jarenlange ervaring, maar wordt er voldoende ruimte gegeven om van elkaars ervaring te leren? Geeft bijvoorbeeld een senior collega ook wel eens workshop aan de jongere collega’s op de afdeling? Een gemeente die opgavegericht wil werken, werkt vanuit learning by doing met veel ruimte voor reflectie en feedback, maar in de praktijk blijkt de waan van de dag vaak weerbarstig.
 
De focus op het leren van elkaar in plaats van zelf het wiel uitvinden is een belangrijk voornemen voor 2019 en de grote uitdagingen die dit jaar brengt voor gemeenten (o.a. omgevingswet, energietransitie, doorontwikkeling sociaal domein). Dit kan van een collega, een andere afdeling, een buurgemeente, en dus ook zelfs over de grens!
 
Of moeten we misschien gewoon gaan leren zonder grenzen? Laat die reis maar beginnen. 
 
Benieuwd geworden wat we op het gebied van leren voor u kunnen betekenen? Wat Rijnconsult op dit thema voor uw gemeente kan doen leest u hier.