De Omgevingsvisie: nu al doen?
De komende Omgevingswet vraagt om een Omgevingsvisie. Sommige gemeenten willen niet wachten met het ontwikkelen van een Omgevingsvisie en zijn al doende, andere overheidsorganisaties in het lokaal bestuur hebben zelfs al een Omgevingsvisie gemaakt. Weer andere gemeenten hebben er nog niet over nagedacht.
De Omgevingswet treedt naar de verwachting van nu in werking in 2019. Op zich is er wettelijk gezien geen haast bij het ontwikkelen van een Omgevingsvisie. De verplichting tot het vaststellen van een Omgevingsvisie is naar alle waarschijnlijkheid, maar dat moet nog worden vastgesteld, een termijn van vijf jaar na het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Ruim de tijd dus nog.
Wat te doen? Ons advies is: ga nu al aan de slag met de Omgevingsvisie. In ieder geval voorkom je door deze proactieve houding en aanpak in ruime mate een beleidsvacuüm na de inwerkingtreding van de Omgevingswet, wat een overgang naar een nieuwe juridische werkelijkheid en een meer integrale wijze van werken binnen de gemeente ook vergemakkelijkt.
En waarom zou je niet gelijk de wens voor die meer integrale aanpak oppakken? Dat is waar de wetgever met de Omgevingswet uitdrukkelijk voor kiest. Verkokering heeft tot teveel stroperigheid voor de burger geleid in het verleden. Voor de burger kan het daardoor vooraf niet voldoende duidelijk zijn waar en hoe hij of zij de visie van een bepaald gebied kan vinden. Zaak is dit duidelijker te maken en de Omgevingsvisie is daar een prima voertuig voor. Sterker nog, samenhang bieden voor de beleidsmatige en strategische uitgangspunten voor fysieke leefomgeving is het primaire doel van de Omgevingsvisie. Inzichtelijkheid, transparantie, eenduidigheid en voorspelbaarheid naar burgers, ondernemers en andere overheden toe, wordt door een adequate Omgevingsvisie vergroot en geborgd. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.
Dit alles is in lijn met de geest van Omgevingswet. De nieuwe Omgevingswet is niet alleen een juridische exercitie met een verkleining en clustering van een aantal en ook niet zozeer een grote verschuiving van taken, verantwoordelijkheden en middelen, maar tevens een omslag in de wijze van werken, het stellen van kaders en het nemen van besluiten. Ook dat is een doel van het ontwikkelen van de Omgevingsvisie, namelijk het voorsorteren van een nieuwe wijze van werken in de geest van wat de nieuwe wet vraagt. Als het binnen de organisatie mogelijk is en de politieke wil is er, dan is het zaak het proces nu op gang te brengen.
Bekijk ook onze pagina: De omgevingswet: wisseling van perspectief
Specialisten
