Overslaan en naar de inhoud gaan
Artikel

De Lerende Organisatie

'Hoe creëer je een echt lerende organisatie?’ is een cruciale vraag in onze snel- en continu veranderende omgeving.

In voorbereiding op fusies, reorganisaties en professionaliseringstrajecten is het belangrijk om eerst visie en organisatiedoelen helder te maken en deze vervolgens door te vertalen naar kennis, houding en gedrag. Wat willen we bereiken en hoe? Gezamenlijk schetsen we de daarbij behorende ontwikkellijnen.

Om medewerkers aan het denken te zetten en zo te stimuleren om te leren, is het van belang om aan te sluiten bij het vertrekpunt van het leertraject. Gericht op het individu; wat zijn voorkeursstijlen en waarden en hoe komen deze in het werk tot uiting? Hoe verhoudt dit zich tot de toekomstige situatie? Hierover in gesprek gaan helpt het zelfinzicht te vergroten en het leerproces in gang te zetten. Daarnaast , meer op de organisatie en samenwerking gericht; zijn het leiderschap- en cultuuraspecten gericht op leren? Is er een psychologisch veilige omgeving, mogen mensen fouten maken?

De organisatie ontwikkelaanpak werkt vervolgens het beste als zij maximaal aansluit bij de dagelijkse praktijk. Reflecteren op het werk, feedback, coaching on the job en organisatieprojecten zijn hier voorbeelden van. Het voortdurend bijstellen van werkvormen en inhoud, door regelmatig te evalueren, helpt de aansluiting bij de dagelijkse praktijk te houden.

Voor een uitgebreid artikel over programmadesign, organisatie , uitvoering en evaluatie bij gemeente Leerdam: leren in Leerdam /leren-leerdam

Specialisten

Afbeelding
Myrthe van Beek
Myrthe van Beek
Afbeelding
Pieter Rop
Pieter Rop
Meer weten?

Heb je interesse in mijn artikel De Lerende Organisatie of gerelateerde thema’s? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht!

1