Mensgericht en analytische versterking voor het zorgteam

Even voorstellen: Maartje Ruskamp, 29 jaar, sinds mei ’23 gestart als junior adviseur in team zorg bij Rijnconsult

De stap van orthopedagoog naar adviseur ligt misschien niet direct voor de hand. Toch ervaar ik dat de gedragswetenschappen in veel opzichten raakvlakken heeft met het vak van organisatieadviseur. Al vanaf jonge leeftijd heb ik grote interesse om menselijk gedrag en onderliggende drijfveren te begrijpen. Door de jaren heen heeft die ambitie zich zowel privé als professioneel ontwikkeld van klein; het opzetten van sociale projecten voor jongeren (met een handicap of ontwikkelingsachterstand) uit de buurt, naar groter; het door-ontwikkelen en uitdragen van beleidsvisie op organisatieniveau en begeleiden van een team in hun ontwikkeling. Afgelopen jaren heb ik als jeugdhulpverlener, (regievoerend) orthopedagoog en opleidingsontwikkelaar gewerkt in de dynamiek van diverse maatschappelijke organisaties.

Hier heb ik ontdekt dat ik mijn kennis van het sociaal domein in bredere maatschappelijke thema’s op organisatie- en teamniveau wil inzetten. De combinatie tussen de ontwikkeling van visie en beleid, pragmatisch nadenken over de juiste processen en communicatie en opbouwen van een sterk team, in een afwisselende dynamiek geven mij enorm veel werkplezier en energie. Zo ontstond mijn interesse in strategische beleidsontwikkeling en het neerzeten van een duurzame organisatiecultuur die ook naar buiten uit te dragen is.

Bij Rijnconsult wil ik mij dan ook richten op zowel de strategische als culturele ontwikkelingen binnen organisaties. Je zal mij tegenkomen in samenwerking met verschillende adviseurs en bij diverse opdrachten. Van cultuurverandering tot strategiebepaling en van procesarchitecturen tot zelfevaluaties. Mijn persoonlijke motivatie gaat ernaar uit altijd het beste uit mensen te halen op het gebied van samenwerking, zelfvertrouwen en communicatie. Als mensen op hun plek zitten en gezien worden, dan leidt dat altijd tot positieve resultaten en energie, zowel op individueel als op collectief niveau.

Ik ben analytisch, proactief, verbindend en doelgericht. Mijn kritische blik kan ik vertalen naar praktische handvatten en ik ben in staat om snel te schakelen tussen verschillende taken, communicatiestijlen en strategieën. Hierbij sluit ik zoveel mogelijk aan bij de motivatie en beleving van de mensen met wie en voor wie ik werk, om zo inzicht en samenwerking te realiseren. Daarnaast ben ik ook in staat om de moeilijke gesprekken aan te gaan en te benoemen waar het schuurt als dit nodig is.

Naast mijn werk ben ik het liefst buiten aan het sporten of kook ik samen met mijn vriend een verse lasagne en leer ik zelf bonbons te maken. Ik ben geboren in Thailand, waar ik door het werk van mijn ouders mijn eerste levensjaren in Azië en Zuid-Amerika heb doorgebracht. Op vierjarige leeftijd ben ik met het gezin terug naar Nederland verhuisd en verder opgegroeid in Epe. Na een Groningse studententijd woon ik nu in Amersfoort. 

Auteur

Afbeelding
Maartje Ruskamp
Maartje Ruskamp