Overslaan en naar de inhoud gaan

Fusie en ontvlechting

We zien dat veel gemeentelijke organisaties de voorbije jaren overwegen of afscheid hebben genomen van het verstandshuwelijk van een -– volledige - ambtelijke fusie. De voorgespiegelde voordelen op kwaliteit en kosten bleken niet altijd in praktijk zo uit te pakken. Maar ook lijkt de meer maatschappelijke wens van een nabije overheid te ervaren mee te spelen in deze tendens. Kortom lijkt de gemeentelijke grip en kleur aan de ene kant een onderschatte factor in de business case en is het wellicht ook een kwestie van een andere maatschappelijke dynamiek. Een gemeente is geen bedrijf. Die behoefte aan ‘couleur locale’ kan ook op gespannen voet staan met harmonisatie en efficiency en daarmee ook de wetenschap dat sommige zaken gewoonweg niet meer als gemeente alleen op te lossen zijn. 

De vraag naar toekomstbestendigheid in de eerdere genoemde maatschappelijke context, is en blijft ook nu bij de vraag naar de decentralisaties weer helemaal actueel. Dit komt onder andere door de financiële druk (ravijnjaar), de gevraagde bestuurlijke en organisatiekracht op de grote maatschappelijke opgaven en ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt een rol. Dat vraagt om strategische oriëntatie, welk type gemeente is noodzakelijk en op welke manier moet er samengewerkt worden met eventuele partners. Al met al zien wij een sterke behoefte om ombuigingsoperaties te verkennen, transformatie (anders kijken) tot en met de meer existentiële vraag naar zelfstandigheid en de eventuele gevolgen hiervan. Maar het gaat niet alleen om zelfstandigheid te behouden. Parallel zijn er ook gemeenten die de optie van herindelen niet uitsluit of fundamentele samenwerkingsstrategie heroverwegen en zoeken naar nieuwe verbanden. Dit alles gebeurt niet alleen bij kleine maar even meer zijn het zaken die als de grote gemeente aangaan. 

We hebben veel ervaring in huis zowel in het verkennen, vormen, verbeteren en evalueren van gemeentelijke samenwerking, in de context van een (lichte of volledige) herindeling, een ontvlechting uit een ambtelijke fusie of een samenwerkingsorganisatie op een bepaald domein. Afhankelijk van de fase is behoefte aan (een mix van) strategische, politiek-bestuurlijke advisering, organisatie-inrichtings- en HR-expertise en veranderkundige en implementatie-ervaring. Daarop stellen wij onze projectteams samen uit een breed pallet. Gezien dat deze trajecten iedereen raakt en behoorlijk complex zijn, vraagt het oog voor zowel de harde als hardnekkige kant in de procesbegeleiding. Duidelijkheid, creativiteit, oprechtheid en participatie zijn wat ons betreft sleutelbegrippen. Het is mensenwerk en komt dus aan op een mensgerichte, pragmatische aanpak. Het meeste krachtige instrument dat wij inzetten tijdens begeleiding van deze vragen zijn onze mensen. Met kennis, expertise en menselijkheid, zetten zij zich in om gemeenten in Nederland te ondersteunen.  

Voor welke strategische afweging staat jouw organisatie? En welke stappen moeten er gezet worden? We denken graag met je mee! 

Mail ons je vraagstuk om over dit onderwerp te sparren  

Auteur

Afbeelding
Bert Berghuis
Bert Berghuis