Overslaan en naar de inhoud gaan
Herindeling

Herindeling: wel of geen optie?

De optie van herindelen is voor sommige gemeenten weer helemaal actueel geworden. De trigger komt vaak door de financiële situatie. Extra taken zonder extra knaken en het ravijnjaar in zicht. Maar ook zaken als de toenemende complexiteit van de ruimtelijke puzzel, opgaven die niet stoppen bij de gemeentegrens, de verruwing en verbrokkeling in de samenleving, vertrouwen in instituties, de krapte op de arbeidsmarkt en informatisering spelen allemaal op de achtergrond een rol. Deze dynamiek doet namelijk een groter beroep op de bestuurskracht van een gemeente.

We begeleiden zowel gemeenten waarbij herindeling geen optie is in het vormen en verbeteren van (regionale) samenwerking en begeleiding van samenwerkingsprocessen tussen organisaties. 

Typische klantvragen

Herindelen is geen doel op zich

Herindelen kan geen doel op zich zijn. Een gemeente is immers geen bedrijf. De gemeente vormt een herkenbare geografische identiteit en is 1e overheidslaag en vormt de lokale democratie. Niet voor niks zijn de bedrijfseconomische verstandshuwelijken van ambtelijke fusies in veel gevallen ook geen succes gebleken. Lokale divergerende krachten bleven voortleven. 

Bestuurlijk fuseren is óók geen toverstokje. De aard en kenmerken van de gemeente en van raad, college en ambtelijke organisatie veranderen niet ineens als het wordt samengevoegd tot een groter geheel. Een gemeente die relatief financieel gezond is, met een sterke samenlevingskracht en/of zonder logische fusiepartner in de buurt, zal inzetten op zelfstandigheid. Vanuit een gekoesterde eigen gemeentelijke kleur en gaan voor het intensiveren van (beleidsrijk) regionaal samenwerken, bijvoorbeeld rondom woon- en regiodeals. Er zijn echter ook gemeenten die te klein zijn om opgewassen te zijn voor de taken en opgaven, die financieel in zwaar zitten, die echt onvoldoende stem hebben ten opzichte van omliggende grote gemeenten en die ook nog eens goed zouden kunnen passen bij hun omliggende gemeenten. Zelfs middelgrote gemeenten kunnen de dynamiek van hun stad niet altijd bijbenen. Sommige gemeente worden min of meer gedwongen te kiezen omdat ze anders geïsoleerd raken op de veranderende kaart. Voor al deze gemeenten is herindelen een belangrijk instrument. 



 

Wij helpen graag met onze ervaring en expertise

We begeleiden zowel gemeenten waarbij herindeling geen optie is in het vormen en verbeteren van (regionale) samenwerking en begeleiding van samenwerkingsprocessen tussen organisaties. Bijvoorbeeld in stedelijke netwerken, in regiodeals. Ook beschikken we over ruime ervaring in het begeleiden van herindelingsprocessen, van de strategische verkenningsfase (toekomstverkenning, bestuurskracht), de voorbereidings- en inrichtingsfase tot en met de postfusiefase. Zowel in procesbegeleiding en projectmanagement als in de benodigde specifieke expertise op gebied van onder meer besturing en inrichting en leiderschap.