Sequent: Ketensamenwerking tussen woningcorporatie en bouwers

Om voor haar huurders de woningen op een efficiënte manier te beheren en onderhouden, heeft woningcorporatie de Alliantie een innovatieve manier van ketensamenwerking ontwikkeld onder de naam “Sequent”. De naam Sequent is gekozen om de “één bedrijfsgedachte” vorm te geven.

Met E-Sequent is in 2013 de energetische verbetering van woningen ketengericht vormgegeven met twee bouwers. In 2014 gevolgd door gevelonderhoud, G-Sequent, met 6 bouwers. Vervolgens is ook het niet planmatige Mutatie- & Reparatieonderhoud in het najaar van 2014 vormgegeven in M&R-Sequent, met 9 bouwers. In totaal werken er inmiddels 15 organisaties samen in de keten via Sequent. Organisatieadviesbureau Rijnconsult begeleidde deze partijen daarbij vanuit onze 20-jarige ervaring in ketens en netwerken.


Kostenbesparing van 20% door ketensamenwerking
Het uiteindelijke doel van deze ketensamenwerking is dat er uiteindelijk 20% aan kosten zal worden bespaard, maar wel vanuit een win-win situatie voor woningcorporatie én bouwers. De kostenreductie betreft de gezamenlijke kosten die woningcorporatie en bouwers voorheen maakten; deze wordt bereikt door diverse innovaties. Aan- en afloopkosten, overheadkosten en bijkomende (advies)kosten worden teruggebracht door betere samenwerking, vroege en gestandaardiseerde projectopnamen en door doublures in het werkproces te voorkomen; Lean op ketenniveau. In het nieuwe model wordt gewerkt met vaste teams en de productiestroom wordt vormgegeven door opeenvolgende processen te definiëren, zogenaamde ‘treintjes’. Hierdoor zal de productiviteit stijgen. 
 

Invoering van een nieuw procesmodel en continu verbeteren
Centraal staat het werken vanuit één integraal procesmodel, met daarbij overeengekomen en heldere taken, activiteiten en bevoegdheden. En er zijn (project-ongebonden) standaards ontwikkeld, zoals een ‘Configurator’ (rekenmodel), een ‘Menukaart’ en een ‘communicatiestrategie naar de bewoners’. Hierdoor wordt voorkomen dat steeds opnieuw het wiel wordt uitgevonden. In plaats van unieke processen zijn er herhalende verbeterprocessen. De woningcorporatie haalt met dit nieuwe model meer kennis en uitvoeringsaspecten uit de markt en houdt zelf de regie en kwaliteitscontrole op het proces. De bouwers verzekeren zich van gegarandeerd werk en omzet en leren van de woningcorporatie en collega’s.

Begeleiding van het traject

De rol van Rijnconsult bestond uit het begeleiden van de partnerselectie en vervolgens het met de geselecteerde partijen bouwen aan een vertrouwensrelatie. Deze relatie werd verder vormgegeven door met elkaar het ideale proces vorm te geven (in co-creatie) en verdere details samen uit te werken. De inhoudelijke (lean) uitwerking en het procesmatig werken aan een vertrouwensband tussen de betrokken mensen zijn daarbij essentieel gebleken. Rijnconsult heeft dergelijke keten- & netwerksamenwerkingen al vele jaren en in diverse sectoren mogen begeleiden.

In bijgaand filmpje wordt het samenwerkingsmodel E-Sequent toegelicht.
Het ketensamenwerkingsmodel E-Sequent is in oktober 2013 genomineerd door de nationale manifestatie Voorsprong 2013, regio Midden voor de titel 'meest vernieuwende opdrachtgever':

http://www.youtube.com/watch?v=6BVMmwVaQEo 

https://www.youtube.com/watch?v=4Kq1tJdn688

Meer weten?

Wilt u meer weten over Sequent of informatie hoe u zelf de ketensamenwerking binnen uw bedrijf kunt oppakken, neem dan vrijblijvend contact op met Rijnconsult.