Rijnconsult Business Review: Processen

Met trots presenteren wij u hierbij onze nieuwste Business Review: Processen. Een diversiteit aan artikelen over de zichtbare, maar vooral ook de onzichtbare processtromen. Met deze editie erbij completeren we een reeks aan Business Reviews over onze expertise-gebieden: Lean, Leiderschap, Netwerkorganisatie en Wendbaarheid. 

>> Alle artikelen en downloads Rijnconsult Business Review Processen
 

Rijnconsult Business Review Processen: zichtbare en onzichtbare processtromen

Boeiend is dat in veel organisaties procesgericht denken en doen onderdeel is van de dagelijkse werk- en managementpraktijk en dat andere organisaties niet verder komen dan een globale procesbeschrijving om aan de eisen van een certificaat te voldoen. We komen zelfs mensen tegen, die ervan overtuigd zijn dat hun werk niet in processen te vatten is. Dan moet ik altijd aan Deming, de grondlegger van PDCA en continu verbeteren, denken: ‘If you can’t describe what you are doing as a process, you don’t know what you are doing’. Deels kan ik me er iets bij voorstellen. Processen bestaan niet, totdat je ze ‘vastpakt’ om mee aan de slag te gaan. Ofwel, ze zijn er altijd maar niet altijd even zichtbaar. Het gaat dan om het vast kunnen pakken van de zichtbare bovenstroom en de minder zichtbare onderstroom. Als dat lukt, het grijpen van het tot nu toe ongrijpbare, dan heb je de bouwstenen van je organisatie te pakken en dan kun je aan de slag: met continu verbeteren, met organiseren, met ontwikkelen van gedrag en competenties, met zelfsturing… etc.
 
Natuurlijk kan dit ook op andere manieren. Je kunt denken vanuit organisatiestructuren, vanuit het beste uit mensen halen, vanuit creëren van kansen, vanuit vormgeven aan innovatie, vanuit bijdragen aan de maatschappij. In deze uitgave ligt de focus op processen en hoe deze kunnen helpen om uitdagingen aan te pakken en op de verbinding met net zo belangrijke invalshoeken, als leiderschap, gedrag, samenwerking in teams en samenwerking in de keten.

Via bovenstaande link kunt u alle artikelen uit deze Business Review digitaal lezen of een hardcopy aanvragen.