Coronacrisis; onze adviesdiensten

Als adviesbureau staan wij graag voor je klaar om waar nodig met advies en capaciteit te ondersteunen. Wij staan bekend om onze creatieve methodieken en maken daarbij gebruik van zowel online als offline technieken en onze jarenlange ervaring. Wij wisselen graag onze ervaring met je uit, om je zo te helpen uitdagingen te doorstaan en het hoofd boven water te houden.

1. Capaciteit – interim en vast

Wij kunnen per direct projectcapaciteit en denkkracht leveren waar je dat nodig hebt. Wij zetten daarvoor onze eigen adviseurs in of zoeken een interim kracht. Samen met ons werving- en selectiebureau Rieken & Oomen beschikken wij over een netwerk van duizenden interim contacten met diverse expertises en in uiteenlopende branches. Een andere optie is de zogenaamde ‘combinatie procedure’ waarbij wij eerst snel een interim-oplossing verzorgen, zodat er op een later moment, in alle rust en zorgvuldigheid, een vaste invulling voor de vacature gezocht kan worden. Klik hier voor meer informatie.


2. Ondersteunen Managementtop/ RvT

Managementtop: Als manager dien je nu in sneltreinvaart beslissingen te nemen. Wij sparren graag met je en denken mee om op korte termijn weloverwogen strategische beslissingen te nemen. We ondersteunen je bij het afwegen van welke beslissingen je neemt in welke situatie en op basis van welke informatie. Wij helpen met het opstellen van besluitvormingsstukken, in kaart brengen van risico’s en kansen en het bedenken van oplossingsrichtingen. Bijvoorbeeld op het gebied van versnellen van processen, het aanboren van alternatieve markten of diensten, het behouden van kwaliteit en bemensing.

RvT: In deze (financiele) spannende tijd is het ook van belang je RvT goed geinformeerd te houden. Hoe manage je de toezichthouders in deze tijd? Welke en hoeveel informatie bied je aan en wanneer?

3. Online sparringsessies

We merken dat onze klanten nu tegen allerlei dilemma’s en besluitvormingsprocessen aanlopen, ook op ethisch vlak. Hierover sparren kan opluchten en biedt nieuwe inzichten. Wij verbinden graag onze klanten met elkaar en faciliteren de sessies. Dit kan zowel op brancheniveau als op functieniveau. Dit sparren bieden wij om niet aan.


4. Samenwerkingsvraagstukken

Samenwerkingsverbanden worden op scherp gezet en nieuwe samenwerkingsverbanden worden in sneltreinvaart uit de grond gestampd: samenwerken biedt de oplossing tot veel problemen. Dit betekent ook openheid in kwetsbaarheid, transparantie in belangen, nieuwe rollen, taakopvattingen, vaardigheden en attitudes. Maar ook domeinen afbakenen, doelen stellen, dilemma’s delen. Wil je weten hoe je je samenwerking het meest effectief kunt inrichten? Wij kunnen een samenwerkingsscan uitvoeren en concrete verbetertips geven. Klik hier voor meer informatie over samenwerking in ketens en netwerken.


5. Crisismanagement

Door de Corona crisis kampen tal van organisaties met capaciteitstekorten en verstoringen in de samenwerking extern, bijvoorbeeld in supply chains in de agri & food of samenwerkingsverbanden in het sociaal domein. Rijnconsult ondersteunt bij het snel en anders inrichten van werkprocessen en besluitvormingsprocessen en het bedenken en snel implementeren van nieuwe oplossingen voor nieuwe vragen. Daarnaast leveren wij de capaciteit om de implementatie te versnellen. 

 
6. Daadkracht in het democratisch proces: gemeentelijke besluitvorming in de corona-crisis

Wij horen van onze klanten dat ze worstelen met vragen als: Hoe organiseren we met beperkte tijd, middelen en kennis digitale besluitvorming in de Raad op basis van de nieuwe Noodwet? Hoe voorkomen we vertraging op cruciale dossiers? Hoe zorgen we dat daadkracht niet ten koste gaat van het democratisch proces?

Rijnconsult helpt gemeenten om te komen tot een tijdelijke andere vorm van samenwerking tussen Raad, College en ambtelijke organisatie, die recht doet aan de belangen van de verschillende spelers. Vervolgens kunnen we u per dossier helpen met optimale inrichting van het besluitvormingsproces, inclusief de benodigde burger- en stakeholderparticipatie, met gebruik van digitale middelen. Onze inzet is dat u na de crisis tevreden kunt terugkijken op de voortgang die is geboekt op deze dossiers. We bieden u aan om vrijblijvend een startbijeenkomst te begeleiden met o.a. griffie en gemeentesecretaris om te komen tot werkafspraken voor de komende periode. Klik hier voor meer informatie.


7. Carrière advies

In de praktijk bij ons werving- en selectiebureau Rieken & Oomen, merken wij dat kandidaten nu meer tijd hebben om zich te bezinnen op hun huidige baan en zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt. Onze carrière advies gesprekken krijgen dan ook veel belangstelling op dit moment. Dit is een gesprek voor iedereen die zich afvraagt ‘Hoe bereik ik die functie op directie of bestuursniveau’ of ‘Hoe word ik toezichthouder’. In een intensief gesprek van zo’n 2 uur wordt een op maat gesneden antwoord op deze specifieke vraag geformuleerd. Het gesprek wordt ondersteund door een test vooraf. De uitkomsten worden samengebracht in een persoonlijk plan van aanpak. Ideaal voor mensen die niet uit zijn op een omvangrijk coachingstraject maar meer willen dan een vrijblijvende oriëntatie op hun volgende loopbaanstap. Klik hier voor meer informatie.

8. Individuele coaching

In deze tijd wordt er een hoge flexibiliteit van medewerkers verwacht. Hoe gaan zij om met de nieuwe realiteit en wat doet dat met ze? Lukt het om een draai te vinden, proactief te blijven en nieuwe doelen te stellen?
Met de individuele coaching die wij bieden, kunnen wij je medewerkers daarin ondersteunen. Klik hier voor meer informatie.
 

9. Leren & ontwikkelen

lRBRerenontwikkelen

 Is er in de organisatie tijd vrij gekomen om de verdieping te zoeken? Onze online magazines, Rijnconsult Business Reviews, zijn gratis te downloaden en staan boordevol artikelen over actuele managementthema’s. Kijk onderaan bij onze leestips voor urenlang leesplezier.       

10. Lange termijn

Gelukkig gaat er ook weer ruimte ontstaan om naar de langere termijn te kijken. Wij merken ook dat diverse directeuren en bestuurders dit niet uit het oog verliezen. Zo lopen we bijvoorbeeld bij een zorgorganisatie mee om het leerproces te ondersteunen van de crisis: welke procesverbeteringen kunnen we ook onder normale omstandigheden invoeren, waarom werken we nu wel lekker samen en welke lessen trekken we hieruit voor onze leiderschapsstijl, etc.? Daarnaast voorzien wij, gesteund door de geluiden uit al onze markten, een toename aan vragen met betrekking tot strategische heroriëntatie, bezuinigen, het versnellen van innovaties en het herstellen of versnellen van samenwerkingsverbanden.

Kunnen wij je helpen?

Neem vrijblijvend contact met ons op om je vraagstukken te bespreken. Dat kan via je eigen adviseur, contact op te nemen met secretariaat@rijnconsult.nl, 030-2984250 of vul onderstaand formulier in. Wij helpen je graag om samen naar een oplossing te zoeken.

Samen gaan we het werkend maken! #samentegencorona