Boekengala voor zorgrelaties Rijnconsult

Op 7 februari 2013 organiseerden wij een boekengala voor onze zorgrelaties. Het werd een interessante middag waarin we met de deelnemers in gesprek gingen over een aantal actuele zorgthema’s.

We startten met een presentatie over Open Innovatie en de voordelen en succesfactoren hiervan, om vervolgens een aantal boeken die relevant zijn voor de zorg te bespreken.

De toekomst van gezondheid

Roel Steenbergen, oud bestuurder van onder meer het Canisius Wilhelimina Ziekenhuis in Nijmegen en het Diakonessenhuis in Utrecht, nam ons mee in zijn overwegingen na het lezen van het boek van Adjiedj Bakas ‘de toekomst van gezondheid’.

Zijn stelling is dat de zorgvrager het liefst een onbeperkt recht op zorg wil en te weinig verantwoordelijkheid neemt om de zorgvraag te verminderen. De zorgaanbieder wil het liefst zoveel mogelijk zorg aanbieden; wat kan, moet ook kunnen.  Oftewel, er is geen rem op de behoefte aan zorg en zowel patiënt als zorgaanbieder zijn hierin rupsjes nooit genoeg. De ethische discussie over hoe de zorgkosten echt naar beneden kunnen moet nu gevoerd worden met bijvoorbeeld beroepsverenigingen van dokters. En niet aan de hand van incidenten in de politiek.

Business Model Generation

Het tweede boek werd geïntroduceerd door onze eigen collega Bart Bosman, partner bij Rijnconsult. Hij nam ons mee in het boek Business Model Generation van Alexander Ostwalder. Dit boek beschrijft het canvasmodel als model om je business in kaart te brengen. Zijn stelling was dat juist in deze tijd waarin veel verandert de zorgbestuurders kritisch naar hun business model moeten kijken.

De dynamiek van dit tijdperk heeft effect op meerdere aspecten van het canvasmodel. Juist zo’n analyse middel als het canvasmodel helpt de bestuurders na te denken over het eigen model en buiten de gebaande paden nieuwe zorgconcepten te ontwikkelen.

Synchroniciteit

Het derde boek ‘Synchroniciteit’ van Joseph Jaworski werd gepresenteerd door Ineke Moerman, voorzitter van de Raad van Bestuur van CJG Rijnmond. De auteur van dit boek is de zoon van de advocaat van Nixon die hem bijstond in het Watergate schandaal. Hij is zelf ook advocaat, maar gooit op een gegeven moment zijn leven om en gaat op zoek naar ‘dat wat het dan moet zijn’. Hij zoekt actief mensen op om hem daarbij te helpen, maar komt ook toevalligerwijs mensen tegen op zijn pad die hij op dat moment nodig had. Ineke vertelt het verhaal van Jaworski en schetst daarmee haar eigen zoektocht naar het juiste om de nieuwe, uit fusies ontstane, organisatie te kunnen leiden.